23 Kwie

Kurczak w sosie warzywno- koperkowym

 Jeśli lubicie "sosiki" to to danie jest dla Was

Składniki na 4 porcje:

- 800g sznycji z kurczaka,

-1/2 pora,

-marchewka

- 1 szklanka bulionu drobiowego,

- 1 łyżka posiekanego koperku,

mąka pełnoziarnista, oliwa,masło, sól, pieprz

ja dodałam jeszcze 2 łyzki śmietany 12%,

Przygotowanie:

sznycle rozbić tłuczkiem na grubość ok.1 cm, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie, po podsmażeniu przełozyć na talerz,

Na tą samą patelnię włożyć posiekanego pora i startą na tarce z dużymi oczkami marchewkę  dodać łyżkę masła i dusić pod przykryciem ok. 3 min. Wlać bulion i zagotować, dadać filety i dusić jeszcze ok. 10 min. Pod koniec dodać posiekany koperek i śmietanę. Można podawać dowolnie z kaszą , ziemniakami ryżem czy też makaronem . Moja córcia zrobiła jako kebab :-)

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ