06 Czerw

uda w pomidorowym sosie z curry

Pyszna alternatywa dla mięsa z sosem

składniki na 2 osoby:

-400 g udek z kurczaka( mogą byc pałki lub podudzia)

-2 łyzki oliwy,

-pieprz,sól,

-3 ząbki czosnku,

-1 cebula,

-2 duze pomidory

-curry

Sposób przygotowana: udka doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć udka z każdej strony na złoty kolor. Nastepnie zdjąć je z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić sprasowany czosnek i pokrojona cebulę oraz curry. Dodać pokrojone w kostkę pomidory doprawić solą i pieprzem, wlać ok. 1/3 szklanki wody i zagotować. W taki gotujacy sos włozyc udka i dusić pod przykryciem ok. 60min , do miękkości. 

Propozycja podania z ryżem al dente i surówką z kapusty pekińskiej.

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ